1969–1979

Po zmíněných emigracích zbylé torzo všelijak experimentovalo s náhradníky, novou kapitolu začala psát až sestava posílená Karlem Zichem a Jarkou Hadrabovou na podzim r. 1969. Vedle této dvojice a mne ji tvořili ještě Olda Ortinský, který s námi hrával již v minulosti, Dušan Vančura, rovněž občasný host a Honza Thorovský, který nahradil Kagana po jeho návratu na Slovensko.

Během čtyřleté existence této sestavy se Spirituál kvintet několikrát vítězně prosadil v již existujících přehlídkách folkové a country hudby (Porta 70, Zlaté Tele 71), usadil se na nové scéně divadélka Atelier ve Spálené ulici a natočil první česky zpívané snímky (LP sampler Písně amerického západu a Písničky z roku raz dva).

Prožil také šok z jednoho z prvních tvrdých zásahů normalizační mašinerie na poli kultury. Po našem koncertu na bohoslovecké fakultě v Jirchářích a ve Studentském akademickém klubu na Karlově náměstí, kde jako host vystupoval Bohdan Mikolášek, s nímž jsme připomněli výročí upálení J.Palacha, byly kluby uzavřeny, nějací studenti bohosloví vyhozeni z fakulty a Bohdanovi a nám byla zastavena činnost. Nám dočasně, Bohdanovi až do jeho emigrace.

Další zásadní přestavbu způsobil odchod K. Zicha v sezoně 73/74. Na Portě ve Svitavách jsem prvně slyšel trampskou skupinu Toronto s Bratry Nedvědy a Zdenkou Toskovou. Slovo dalo slovo a od podzimu už jsme zkoušeli a brzy společně vystupovali v Atelieru i jinde.

Nejprve devítičlenná formace se postupně zredukovala na kvintet sedmičlenný. Z něj asi po roce odešla Jarka Hadrabová a byla nahrazena Evou Lifkovou. S tou jsme odehráli asi 200 koncertů s paní Hegerovou a sami nastudovali scénické pásmo písní a textů českého obrození.

Aktuálně

Jiří Cerha

26. 10. 2021 ve večerních hodinách zemřel po krátké, těžké nemoci pan Jiří Cerha (* 10. 6. 1943), zpěvák, hudební skladatel a pedagog, dlouholetý člen skupin C&K Vocal a Spirituálkvintet. Pro C&K Vocal vytvořil spolu s L. Kantorem a dalšími kompletní náročný repertoár této skupiny. V té době se věnoval i komponování scénické hudby. Členem Spirituál kvintetu … Pokračování textu Jiří Cerha

více…